La indicació més freqüent per a dur a terme el trasplantament corneal és el descens de l’agudesa visual com a conseqüència d’una opacitat corneal. Altres objectius són corregir un contorn corneal anormal (queratocon), tractar l’aprimament o la perforació corneal, alleujar el dolor, extreure focus infecciosos o neoplàstics, i resoldre problemes estètics.
El procés clàssic de trasplantament corneal substitueix tot el gruix del disc corneal central d’un hoste per la còrnia d’un ull donant. És la queratoplàstia penetrant.
La tendència actual és dur a terme trasplantaments parcials, de tan sols alguna de les capes de la còrnia en funció de la localització de la patologia, de manera que es diferencien les queratoplàsties lamel·lars anteriors (DALK) i les posteriors (DSEK, DSAEK, DMEK).
A l’Institut de la Màcula duem a terme el trasplantament corneal més adequat en funció de la localització de la patologia corneal.
Les cures durant el postoperatori d’un trasplantament corneal són molt més complexes que les que es duen a terme després de la cirurgia de cataracta. L’èxit a llarg termini d’una queratoplàstia, en part, depèn de les cures i del tractament postoperatoris pel risc de rebuig, encara que aquest és menor que en qualsevol altre trasplantament sistèmic.